Uutislistaukseen

Yleiskuva kirkkosalista ja messuväestä ja etualalla lapsia.

Peruskorjattu kirkko otettiin uudelleen käyttöön – Liedon kirkon uusi aika alkoi adventtina

28.11.2021 12.26

Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11.2021 vietettiin Liedon kirkossa juhlamessua, jossa kirkko otettiin uudelleen käyttöön peruskorjauksen jälkeen. 

Liedon kirkon uusi aika -juhlamessun toimitti piispa Mari Leppänen avustajineen. Messun alussa pyhitettiin uudistunut kirkkotila ja keskeiset uudet kalusteet, saarnatuoli, kastemalja ja alttari sekä myös uudistuneet kirkkotekstiilit.   


Isossa avustajajoukossa mukana olivat muun muassa peruskorjauksen pääsuunnittelija Lassi Viitanen, tekstiilitaitelija Helena Vaari, koko kirkon peruskorjaustoimikunta ja kirkkoherra Risto Leppäsen lisäksi Liedon aiemmat kirkkoherrat, rovastit Erkki Marttinen ja Esko Laine.  

Musiikista vastasivat seurakunnan kanttorit Tomi Satomaa, Svetlana Jääskeläinen ja Juha-Pekka Kähkönen Kirkkokuoron, Gospel Ladies -kuoron kanssa. Trumpetistina soitti Seppo Mikkonen, Liedon kirkkovaltuuston puheenjohtaja. 

 "Kirkkotilassa tiivistyy ihmisen elämä, siksi se on niin tärkeä rakennus"


Saarnassaan piispa Mari Leppänen puhui kirkon rakentamisen merkityksestä. Kirkon rakentajien työ on ollut pitkä ja suuri. Sen kädenjälki lomittuu nyt keskiaikaisten kirkonrakentajien kädenjälkeen. Kotikirkkoon sidostuu myös vahvoja tunteita. Kirkkoon on tultu hädässä ja ilossa, arjessa ja juhlassa. Sukupolvet vaihtuvat ja elämä kulkee eteenpäin, mutta kirkko kantaa muistia. Kirkkotila tiivistää maailman ja ihmisen elämän ja on siksi niin tärkeä rakennus.

Piispa vertasi kirkon rakentajien pitkää matkaa pyhiinvaellukseen, jossa on erilaisia vaiheita ja jolle ahdistuskaan ei ole vierasta. Kun keskustelleen etsitään yhteistä päämäärää tulee välillä ristiriitatilanteita, jopa ulospääsemättömän tuntuisia. Lietolaiset ovat kuitenkin selvinneet näistäkin. 


Saarna rohkaisi lietolaisia ylpeyteen ja iloon. Kirkon peruskorjaaminen kertoo sekä rakkaudesta omaa kotikirkkoa kohtaan että rohkeudesta tähyillä tulevaisuuteen. Samalla piispa muistutti, että varsinainen työ on vasta alkamassa. Työ sen eteen, että kauniista pyhästä tilasta tulee lietolaisten koti ja turvapaikka, elämässä ja kuolemassa.


Kirkkorakennus olkoon toisen todellisuuden merkki lietolaisessa katukuvassa ja lietolaiset rakennuskiviä siinä kirkossa, jonka kulmakivenä on Jeesus Kristus.  


Saarnassa ensimmäisen adventin evankeliumitekstin viesti nivoutui tähän päivään. Kaksi tuhatta vuotta sitten Jeesus ratsasti Jerusalemiin, tänään Lietoon ihmisten keskelle, peruskorjattuun kirkkoon. Uudistuneessa kirkkotilassa ollaan yhdessä alttarin ympärillä. Kukaan ei ole vieras, ei muukalainen, vaan jokainen kuuluu Jumalan perheeseen. Alttarikehän lattiateksti muistuttaa Kristuksen ruumiista taivaasta tulleena elävänä leipänä.  Keskellä on yhteinen ruokapöytä, jossa Kristus murtuu eri tavoin murtuneiden puolesta. Se on vahva viesti Jumalan asuinsijasta ihmisten keskellä.

Lue piispan saarna kokonaisuudessaan täältä. 


 

 

Juhlaa kirkossa, verkossa ja pihalla

Juhlaväkeä kirkkoon oli saapunut mukavasti siten, että reilut pari sataa istumapaikaa riittivät.  Jatkossa istumapaikkojen määrä vielä kasvaa, kun loputkin uusista tuoleista valmistuvat ja ne saadaan kirkkoon.  

Ruuhkan välttämiseksi ja turvallisen osallistumismahdollisuuden parantamiseksi koronatilanteessa oli Liedon seurakuntatalolle  järjestetty mahdollisuus osallistua jumalanpalvelukseen striimin kautta. Suorana juhlamessu välitettiin sekä seurakunnan YouTube-kanavalle että Facebook-sivulle. 
Liedon kirkon uusi aika -juhlamessun tallenne  on myös jälkikäteen katsottavissa YouTube-kanavalla Liedon seurakunta. 


Juhlan kunniaksi kirkon pihalla sai vielä nauttia Liedon Eränkävijöiden puuropadan antimista ja Auran Eräkurkien glögitarjoilusta.  

 


 

Liedon kirkon uusi aika jatkuu juhlaviikolla

Kirkon avautumista juhlitaan vielä tulevalla viikolla. Kirkko on maanantaista torstaihin avoinna ja tutustettavissa joka päivä klo 10–19. Päivien aikana on hartaushetkiä, esittelyjä ja muuta ohjelmaa. 


Kirkkotilan uudistuksesta ja sen avaamista mahdollisuuksista on päivien ajan kertomassa kirkkoherra Risto Leppänen yhdessä seurakunnan muiden työntekijöiden kanssa. 


Ensimmäisen adventin avajaisilta huipentuu Gloria-juhlakonserttiin.

Liedon kirkon uusi aika -juhlaviikon sivulta näet koko viikon tarkemman ohjelman, myös koronan vaikutukset tapahtumiin.    

 

Kuva: Antti Partanen Kaftor