Littoisten kirkko

Tammikallio E, 20660 Littoinen

Littoisten kirkko

Littoisten kirkko sijaitsee historiallisessa miljöössä vanhan verkatehtaan vieressä Tammikallion mäellä. Tämä erityisessä tehtaanmiljöössä sijaitseva, viehättävä kirkko sopii hyvin kaste- ja vihkikirkoksi sekä konserttien pitopaikaksi. Istumapaikkoja Littoisten kirkossa on noin 200.

Littoisten kirkossa pidetään jumalanpalveluksia, kerhojen, päiväkotien ja koulujen kirkkoja. Omaa erityistä kirkkopyhää vietetään keväällä.

Littoisten kirkon edessä on yksi inva-pysäköintipaikka. Muuten pysäköinti on sallittu ainoastaan Littoisten työväentalon paikoitusalueella, osoitteessa Vuorikuja 7.

Työväentalon pihaan pääsee ajamalla ylös Vuorikujaa, joka lähtee verkatehtaan mutkasta.

Vihkiparin, liikuntaesteisten ja tavaroiden tuominen on sallittu Tammikallion polkua pitkin, mutta autot on pysäköitävä Työväentalon pysäköintialueelle.

WC Tammikallion seurakuntakodissa.

Littoisten kirkon varaukset ja tiedustelut: kirkkoherranvirasto

Kirkkorakennus ja kirkon historia

Littoisten kirkko on kirkkorakennuksena poikkeuksellinen. Kirkko rakennettiin luultavasti vuonna 1890 verkatehtaan henkilökunnalle kirjastoksi ja lukusaliksi. Rakennus muutettiin kirkoksi vuonna 1910 ja vihittiin käyttöön samana vuonna. Liedon seurakunnan omistukseen Littoisten kirkko tuli vuonna 1983.

Kirkko on yksinkertainen, pohjaltaan suorakaiteen muotoinen hirsirakennus vailla minkäänlaisia perinteisiä kirkkotilaan viittaavia ulkoisia symboleja. Kirkon sivuseinissä on kummallakin puolella neljä suurta kuusijakoista ikkunaa. Remontin myötä kirkkotilasta tuli hyvin valoisa. Alttarin eteläpuolella on suorasivuinen saarnastuoli, jonka kulmikasta runkoa kannattelee kolme jalkaa. Alttarin pohjoispuolella on urut, jotka on rakentanut B.A. Thulén noin vuonna 1910. Urut ovat harvinaista poljettavaa mallia, ja ne peruskorjattiin vuonna 2006.  Urkujen lisäksi kirkossa on myös sähköflyygeli.

Alttaritauluna Littoisten kirkossa on vanha Liedon kirkon alttaritaulu. Ehtoollisen asettamista kuvaavan signeerattoman öljymaalauksen on todennäköisesti tehnyt Herman Granbohm. Alttaritalu tuotiin Littoisten kirkkoon sen sisätilaremontin yhteydessä vuonna 2006.

Kyläyhdistys Emma ja Anselmi järjestää kirkon ympäristössä Verkamatkat-näytelmäkierroksia, joissa sivuutaan myös Littoisten kirkon historiaa. Lisätietoja kierroksista: Kyläyhdistys Emma ja Anselmi

Tammikallio E, 20660 Littoinen

Mikkelinpäivän iltakirkko

Tervetuloa Mikkelinpäivän iltakirkkoon Littoisten kirkkoon!

Tammikallio E, 20660 Littoinen

Kirkkovartti Littoisten kirkossa

Kirkkovartissa lauletaan ja leikitään ja hiljennytään. Tervetuloa kaikenikäiset! Kirkkovartin jälkeen Tammikallion seurakuntakodilla kokoontuu perhekerho.