Häät


Avioliittoon vihkiminen on lupaus sitoutumisesta yhteiseen elämään. Kirkollisessa vihkimisessä avioliittoon aikovat rukoilevat yhdessä seurakunnan kanssa Jumalan siunausta, rakkautta ja anteeksiantamusta yhteiselle taipaleelle.

Avioliiton solmiminen on merkityksellinen tapahtuma ja suuri juhla, olipa mukana sitten kaksi todistajaa tai satapäinen juhlaväki.

Vihkikirkko on hyvä varata hyvissä ajoissa. Liedon seurakunnalla on käytössä kolme kirkkoa, Liedon Pyhän Pietarin kirkko, Tarvasjoen kirkko sekä Littoisten kirkko.

Vihkiminen voi tapahtua myös muualla. Vihkipaikkana voi olla vaikkapa Pulkkion kappeli, jokin juhlatila, vihkiparin oma koti tai jokin muu merkityksellinen paikka. Vihkiminen voidaan järjestää myös ulkona, luonnon helmassa. Häätilaisuuden vihittävä pari suunnittelee omannäköiseksekseen.

Avioliittoaikomus tai vihkiminen kuulutetaan pariskunnan niin toivoessa kirkollisena ilmoituksena kotiseurakunnan yhteisessä messussa. Kuulutukset  julkaistaan pyydettäessä myös Turun Sanomissa, paikallislehdissä sekä seurakunnan verkkosivuilla.

Ennen vihkimistä avioliittoon aikovat tapaavat  vihkipapin ja käyvät hänen kanssaan läpi vihkitoimitusta ja keskustelevat avioliiton merkityksestä. Usein tapaamisen yhteydessä myös harjoitellaan vihkitoimituksen kulkua. Vihkitoimituksen musiikkiin liittyvistä toiveista vihkipari sopii kanttorin kanssa. 

EsteettömyystodistusLinkki avautuu uudessa välilehdessä vaaditaan avioliittoon vihittäviltä. Esteiden tutkinnalla varmistetaan, ettei avioliiton solmimiselle ole laillisia esteitä. Kirkkoherranvirastossa esteettömyyden tutkinta voidaan tehdä vain evankelis-luterilaisen kirkon jäsenille. Maaliskuun alusta kirkkoherranvirastosta voidaan esteettömyystutkinnan osalta palvella myös samaa sukupuolta olevia pareja.

Esteiden tutkintaa täytyy pyytää viimeistään viikkoa ennen vihkipäivää. Jos toinen puolisoista on ulkomaalainen, esteiden selvittely voi kestää pidempään, jopa viikkoja.

Samaa sukupuolta oleville pareille, jotka ovat solmineet avioliiton, järjestetään pyydettäessä tilaisuus, joka suunnitellaan yhdessä papin kanssa. Järjestelyistä, papin ja kanttorin varaamisesta, sovitaan kirkkoherranviraston kautta, samoin kuin seurakunnan työntekijän kutsumisesta muuhun järjestettävään juhlaan.

 

Niin pysyvät nyt usko, toivo, rakkaus, nämä kolme; mutta suurin niistä on rakkaus. 1.Kor. 13

morsiuskimppu

Ennen vihkimistä avioliiton esteet tutkitaan. Sillä varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu ja pari voi mennä naimisiin. Esteiden tutkintaa pyydetään viimeistään viikkoa ennen häitä.

Avioliiton esteiden tutkinta ja esteettömyystodistus

Kirkkohäihin liittyy tapakulttuuria, joka ei ole varsinaisesti osa vihkimisen kulkua. Näitä ovat myös tapa saattaa morsian sulhasen luo ja suudelma aviopuolisoiksi julistamisen jälkeen. Monet muutkin tavoista ovat vakiinnuttaneet asemansa suomalaisessa hääperinteessä.

Häätavat kirkossa

Maistraatissa solmitulle avioliitolle voidaan pyytää siunausta evankelis-luterilaisen perinteen mukaisesti. Tilaisuus muistuttaa kirkollista vihkimistä. Merkittävin ero on kysymysten sanamuodossa, koska siunausta pyydetään jo solmitulle avioliitolle. Avioliiton siunaaminen

Kirkkohäissä pyydetään siunausta avioliitolle. Pari lupautuu naimisiin mennessään rakastamaan toisiaan myös vaikeina aikoina. Vihkimisessä tulee olla läsnä vähintään kaksi todistajaa. Pappi huolehtii vihkimisen kulusta.

Vihkimisen kulku

Häämusiikkiin liittyvistä toiveista vihkipari keskustelee kanttorin kanssa. Musiikkivalintoja tehdessä on hyvä muistaa kirkolllisen vihkimisen jumalanpalvelusluonne. Musiikkinäytteitä suosituimmista häämarsseista ja muusta vihkimusiikista voi kuunnella Oulun seurakuntien Häämusiikki-sivullaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.