Liedon kirkko

Pyhän Pietarin kirkko

Kirkkotie 14 , 21420 Lieto
050 413 8292
050 5980 754

Liedon kirkko keväällä kuvattuna ylhäältä kellotapulista.

Ajankohtaista juuri nyt: kirkon peruskorjaus

Liedon kirkko, eli Pyhän Pietarin kirkko, on seurakunnan pääkirkko, joka sijaitsee Liedon keskustassa. Vuoden 2021 kirkossa tehdään peruskorjausta ja kirkko on siksi tällä hetkellä suljettu. 

Kirkkoalueen jumalanpalvelusten keskus on Liedon seurakuntatalon Seuriskirkko – seurakuntatalon Mestarinsaliin tehty kirkkosali. 


Videolla: Liedon kirkko – tulevaisuuden pyhä tila.
Katso, millaisin miettein, toivein ja tavoitten Liedossa on käyty kirkon remonttiin. 
YouTube-video

 

 

Tavanomaisesti seurakunnan pääkirkossa on jumalanpalvelus sunnuntaisin ja pyhäpäivinä klo 10. Kesäisin Pyhän Pietarin kirkko toimii tiekirkkona.

Kulku pyörätuolilla: Kirkkoon pääsee pyörätuolilla parhaiten pikkukirkon sivuovesta. Jos tarvitset apua, ota yhteyttä suntioihin p. 050 5980 754.

Pistevirsikirjat saatavilla: Näkövammaisille tarkoitettuja pistevirsikirjoja saa suntiolta. 

Pyhän Pietarin kirkkoon mahtuu 400 henkilöä.

 

Kirkkorakennus

Liedon Pyhän Pietarin kirkko on rakennettu viimeisten tutkimusten mukaan vuoden 1500 aikoihin, ja se on Varsinais-Suomen yksinkertaisinta harmaakivikirkkotyyppiä: runkohuoneen rakenteissa on käytetty vain hyvin vähän tiiltä. Kirkko on kolmilaivainen pitkäkirkko. Keskiakselissa pohjoispuolella on satulakattoinen sakaristo ja eteläpuolella runkohuoneen keskilinjan länsipuolella satulakattoinen asehuone. Itäpäässä on vuonna 1902 rakennettu kuusikulmainen uusgoottilaistyylinen kuori, jossa on huippukatto.

Kirkon rakennusaineena on käytetty pääosin harmaakiveä. Keskilaivan leveys on yli kaksi kertaa niin suuri kuin sivulaivojen leveys. Keskilaiva on myös sivulaivoja huomattavasti korkeampi. Sivulaivojen holvit ovat ristiholveja. Keskilaivan kaksi itäisintä ovat tähtiholveja, joissa ruoteiden yhtymäkohdissa on rengas, samoin niissä kohdin, missä ristin haarat leikkaavat tähtikuvioiden ääriviivat. Kolmas holvi on tavallinen tähtiholvi. Neljäs holvi on kahdeksanjakoinen, kuten sakaristonkin holvi. Kirkon kaikissa holveissa on ruoteiden yhtymäkohdassa rengas. Uudella ajalla ruoteet koristettiin punamaalilla. Maalaukset entisöitiin vuonna 1972. Kirkon penkit, saarnastuoli ja alttarikaiteet uusittiin 1970-luvun alussa. Sisustuksen suunnitteli arkkitehti Pirkko Stenroos ja tekstiilit Vuokko Nurmesniemi.

Kellotapuli

Nykyisen kellotapulin rakensi vuonna 1766 kirkonrakentaja Mikael Blomgren. Tapulin alaosa muurattiin harmaakivestä ja sen katto paanutettiin kellomaiseksi. Ylhäällä tapulissa soi kolme erikokoista kelloa.  Vuosilta 1734, 1765 ja 1795 peräisin olevista kelloista kaksi on käytössä edelleen. Rikkoutunut keskikello korvattiin uudella vuonna 2005. Käytöstä poistettu vanha kello seisoo kirkon pihamaalla asehuoneen sisäänkäynnin vieressä. Kellot sähköistettiin vuonna 1984.

Tapahtumat

to 16.12. klo 18.00

Kirkkotie 14, 21420 Lieto

Nuorten veisumessu

Nuorten toteuttama veisumessu