Uutislistaukseen

Ukrainan hyväksi tanssitaan Pyhän Birgitan tarinaa 

Birgittaa esittävä tanssija istuvassa asennossa tuolilla.

Soolotanssiteos Minä Birgitta? Vantaan pyhän Laurin kirkossa. kuva: Minna Santalahti

Tanssitaiteilija Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindström esittää Liedon kirkossa sooloteoksen Birgitasta,
pyhästä, kapinallisesta naisesta sekä hänen pyrkimyksestään itselliseen elämään. Minä Birgitta? -tanssiteos kulkee Birgitan kanssa koko pitkän matkan pohjolasta Roomaan, vanhuudesta nuoruuteen. Tanssija kohtaa Birgitan tämän kolmessa todellisuudessa: neitsyenä, vaimona ja leskenä. Teoksen tarina luo kysyvän, raadollisen mutta myös hellän humoristisen kuvan naisesta, joka ei halunnut asettua yhteen muottiin. 

Teos pyhästä Birgitasta syntyi halusta tutkia naiseutta oman aikansa kapinallisen naisen kautta, luoda taidetta historiallisesta henkilöstä, jonka voi kokea läheiseksi tuhansien vuosien takaa. Hänen motiivinsa oli toimia ja luoda pyhää teoin; olla Martta voidakseen tulla Mariaksi.

Liedon kirkossa pidettävään esitykseen ei ole pääsymaksua, mutta esityksen yhteydessä voi tehdä lahjoituksen Kirkon Ulkomaanavun hätäapukeräykseen, jolla autetaan Ukrainan sodan uhreja.  

Teoksen musiikkina kuullaan rekonstruoitua keskiaikaista musiikkia sekä osia Zbigniew Preisnerin Sielunmessusta ja se yhdistää uutta balettia sekä tanssiteatteria.

Sooloteoksen koreografia syntyi Louhensalo-Lindströmin ja brittiläisen koreografin Janet Spiegalin yhteistyönä. Kantaesityksensä teos sai Suomen Rooman Instituutissa, Villa Lantessa Roomassa 21.6.2019. Teosta on aiemmin esitetty myös Suomessa muutamissa kirkoissa, lähiseudulla muun muassa Birgitan nimikkokirkossa Naantalissa sekä Turun tuomiokirkossa. 

Suomessa Louhensalo-Lindström onkin vuoden 2019 jälkeen tullut tunnetuksi solistina pääasiassa kirkkotaitelijana. Solistibalettitanssija, koreografi ja Helsingin yliopistosta filosofian maisteriksi valmistunut tanssintutkija Louhensalo-Lindström asuu ja työskentelee tällä hetkellä pääsääntöisesti Etelä-Ranskassa, Nizzassa.

Minä Birgitta? tuo tanssitaiteen ensimmäistä kertaa peruskorjauksessa uudistettuun Liedon kirkkoon ja onkin samalla oiva tilaisuus kokea muunneltavan kirkkosalin tunnelmaa ja toimivuutta tanssin näyttämönä.  


Minä Birgitta? - kohtauksia erään naisen pyhästä elämästä -soolotanssiteos
Liedon kirkossa 6.3. klo 18. 

2022-03-01 11:15:00.0