Uutislistaukseen

Auran kirkon peruskorjaukseen avustusta yli 340 000 euroa 

Sisäremontti meneillään Auran kirkossa.

Parhaillaan meneillään oleva Auran kirkon peruskorjaus saa Kirkkohallituksen rakennusavustuksen.   
Kirkkohallituksen täysistunto 18.4.2023 myönsi 340 400 euroa kirkollisen kulttuuriperinnön hoitoon, kirkon runkorakenteiden ja pintojen korjauksiin. Lisäksi tukea saadaan esteettömyyden edistämiseen. Luiskien rakentamiseen sisällä ja ulkona sekä wc-tilan rakentamiseen myönnettiin kirkon keskusrahaston korjausavustusta 9 400 euroa.

Kirkkohallituksen rakennusavustuspäätöksissä käytetään laskentakaavaa, jossa otetaan huomioon seurakunnan veroprosentti, verotulot, valtionrahoitus, kirkkojen ja siunauskappelien lukumäärä sekä hankkeen kustannusten suhde verotuloihin. Liedon seurakunnalle nyt myönnetty avustussumma perustuu laskelmiin, jotka on tehty itsenäisen Auran seurakunnan taloustilanteen mukaan; Auran seurakunta liitettiin Lietoon vuoden 2021 alusta.  

Seurakuntien yhdistyessä toiveena olikin, että edessä oleva Auran kirkon remontti voisi saada avustusta liitoksesta huolimatta. Kirkkohallitukselta avustusta anottiinkin jo aiemmin, keväällä 2021. Sekä Auran että Liedon seurakuntien verotulot ja rakennusten yhteismäärän huomioon ottavan laskelman perusteella avustusta ei tuolloin myönnetty. 

Vuoden 2022 alusta lukien muuttuneet rakennusavustusten myöntökriteerit antoivat uuden mahdollisuuden. Niiden mukaan avustusprosentti on seurakuntaliitostapauksessa mahdollista laskea liitosta edeltäneiden verotulojen, valtionrahoituksen ja veroprosentin mukaan, mikäli seurakuntaliitos on toteutunut kuluneen kolmen vuoden aikana.  

Liedon seurakunnan talouspäällikkö Marika Ahola iloitsee Kirkkohallituksesta kiirineistä tiedoista.
 
– Uusien avustuskriteerien myötä olimme kyllä toiveikkaita, että tukea tulee, mutta silti tämä oli kovin myönteinen uutinen ja seurakunnan taloudelle merkittävä luku, summaa Ahola.     

Auran kirkon korjaustöiden urakka-aika on 9.1.–23.6.2023. Työt ovat edenneet aikataulussa. Peruskorjaushankkeen kokonaiskustannusarvio on 1,2 miljoonaa. Lisää peruskorjauksesta: Auran kirkon esteettömyyttä ja muunneltavuutta parannetaan uusin suunnitelmin - Liedon seurakunta
   
Kirkkohallituksen täysistunto myönsi 18.4.2023 valtion rahoituksesta kirkollisen kulttuuriperinnön hoitoon seurakunnille yhteensä noin 7,38 miljoonaa euroa. Kirkon keskusrahastosta myönnettiin korjausavustuksia yhteensä miljoona euroa. Avustushakemuksia saapui yhteensä 133 kaikkiaan 79 eri seurakunnasta.

Suurimmat avustukset myönnettiin Vilppulan kirkolle, 850 400 euroa, Kinnulan kirkolle, 690 500 euroa, ja Eurajoen kirkolle, 508 100 euroa. 


Lisää aiheesta: 
Kirkkohallitus myönsi avustuksia seurakuntien rakennusten korjaushankkeisiin - ePressi

19.4.2023 11.17