Uutislistaukseen

Auran kirkon peruskorjaus alkaa – ovet sulkee joulupäivän jumalanpalvelus

Auran kirkon peruskorjaustoimikunta syyskuu 2022.jpg

Auran kirkon peruskorjaus edistää esteettömyyttä, vaalii vanhaa, ja tuo uuttakin. Kuva korjaustoimikunnan kokouksesta Auran kirkossa syyskuulta 2022.

Auran kirkon peruskorjaus alkaa. Viimeinen jumalanpalvelus ennen remontin alkamista on joulupäivän sanajumalanpalvelus. Peruskorjausurakan ajanjakso on 9.1.-23.6.2023. 


Lähtökohtana peruskorjauksessa on kirkon sähkö- ja lämmitysjärjestelmän uusiminen. Osana sitä kirkkoon tulee ilmalämpöpumput. Esteettömyyttä kohennetaan rakentamalla esteetön wc. Se tehdään pohjoispuolen parven alle, jonne tulee sijoittumaan myös uusi sähköpääkeskus. Esteetöntä kulkua kirkkoon parannetaan myös sisäänkäynnin ja alttarialueen uusilla luiskilla. 


Lisäksi remontissa korjataan ulko- ja väliovia sekä ikkunoita, uusitaan 
sisä- ja ulkovalaistus, huolletaan urut ja maalataan sisäpinnat. Uusittavaksi menevät myös sakastin wc ja keittiökalusteet. 

Suuria mullistuksia ei peruskorjaus kirkkotilaan tuo, vaan vaalii paljolti vanhaa. Toteutuksen pohjana ovat suunnitelmat, jotka on laadittu jo Aura itsenäisen seurakunnan ajalla.

Jonkin verran ajattelu ja toiveet ovat kuitenkin alkuperäisistä muuntuneet. Alustavissa suunnitelmissa oli mainittu penkkien osittainen poisto tai lyhentäminen, jotta esteetön kulku alttarialueelle voisi toteutua. Sittemmin korjaustoimikunta on arkkitehdin kanssa kaavaillut laajamittaisempaa penkkien poistoa siten, että alttarialueen edessä olevia penkkirivejä korvattaisiin irtotuolein. Tästä uudesta muutosehdotuksesta pyydetään vielä erikseen Museovirastolta lausunto, koska siinä kyseessä olisi olennainen muutos kirkkotilassa.  

Auran kirkon peruskorjauksen pääsuunnittelija on arkkitehti Taneli Karjalainen. Peruskorjaustoimikuntaan kuuluvat seurakunnan luottamushenkilöistä Maj-Len Heikka, Janne Ilmalahti, Riina Kolkkala, Pentti Nieminen sekä Ari Vilén ja työntekijöistä talouspäällikkö, toimikunnan puheenjohtaja, Marika Ahola, kirkkoherra Risto Leppänen, suntio Maarit Harinen, vastaava kanttori Tomi Satomaa sekä hallintosihteeri, toimikunnan sihteeri, Sari Koski.

Päätös peruskorjauksen kokonaisurakoitsijasta tehdään Liedon seurakunnan kirkkovaltuustossa vuoden – ja valtuustokauden – viimeisessä kokouksessa 19.12.2022. Tällöin myös täsmentyy urakan kustannusarvio, joka alun perin oli hieman alle 900 000 euroa.  
  

Jumalanpalvelukset seurakuntatalolle, kirkolliset toimitukset toisiin kirkkoihin


Auran kirkon peruskorjauksen aikana pidetään jumalanpalveluksia Aurassa seurakuntatalolla, ja kotiseurakunnassa niitä on tietysti myös seurakunnan kolmessa muussa kirkossa, Liedossa, Tarvasjoella ja Littoisissa. Myös kirkollisissa toimituksissa toivotaan näiden tulevan auralaisten käyttöön. Hautaan siunaamiset voidaan toimittaa joko Liedon kirkossa tai Tarvasjoen kirkossa. Mahdollista on toki siunata haudallakin. 

Auran kirkko on rakennettu vuonna 1804 – katso lisää.  

 

2022-12-15 11:18:00.0