Uutislistaukseen

Kirkollisveroprosentti laskee hieman

Liedon seurakunnan kirkollisveroprosentti laskee ensi vuoden alusta hieman. Vuoden 2023 kirkollisveroprosentti on 1,30. Tämänhetkinen, vuodesta 2015 voimassa ollut kirkollisveroprosentti on 1,35.

Alentamisen perusteena on sote-verouudistus, jossa verotuloja siirretään valtiolle hyvinvointialueiden toiminnan rahoittamiseksi. Kirkollisveropohja on yhteneväinen kunnallisveropohjan kanssa, ja 
alentamisen suuruus Liedossa perustuu valtiovarainministeriön laskelmiin. Verorakenteen muutokset eivät saa voimaan tullessaan aiheuttaa verotuksen kiristymistä. Kirkollisveroprosentin määrittymiseen vaikuttaa lisäksi kirkkolaki, jonka mukaan kirkollisveroprosentti on päätettävä 0,05:n prosenttiyksikön tarkkuudella. 
Sote-verouudistuksen myötä koko kirkon tasolla keskimäärinen alentamistarve on arvioitu olevan noin 0,08 prosenttiyksikköä, mutta tarve vaihtelee seurakunnittain.  

Talouspäällikkö Marika Ahola toteaa, että Liedon seurakunnan vuoden 2022 verotulot ovat kehittyneet vallitsevan taloustilanteen mukaisesti ja talous on vakaa. 

– Viime vuosien tilinpäätökset ovat olleet ylijäämäisiä eikä Lieto Kirkkohallituksen kriteerien mukaan lukeudu taloudeltaan kriisiytyviin seurakuntiin myöskään lähitulevaisuudessa, sanoo Ahola.  

Tällä hetkellä ei siis ole myöskään seurakunnan talouden näkökulmasta perusteltua kiristää kirkollisverotusta. 
Aholan arvio on, että noudattamalla tiukkaa talouskuria ja talouden tasapainottamisohjelmaa seurakunnan talous pysyy tasapainossa tulevaisuudessakin. 
 

Päätöksen kirkollisveroprosentista teki kirkkovaltuusto kokouksessaan 13.10.2022. 

 
 

2022-10-14 15:39:00.0