Uutislistaukseen

Diakonian juhlavuoden logo.

Diakonian juhlavuosi huipentuu syyskuussa - Liedossa juhlitaan 11.9.

30.8.2022 09.30

Kirkon viestintä 29.08.2022, 14:00

 

Vuosi 2022 on kirkon diakonian juhlavuosi, sillä tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta ensimmäisestä suomalaisesta diakonissan vihkimyksestä. Matilda Hoffman vihittiin diakonissaksi Pietari-Paavalin kirkossa Viipurissa 1.9.1872. Sisar Matilda työskenteli Viipurin diakonissalaitoksen palveluksessa koko työuransa.

Juhlavuosi näkyy valtakunnallisesti ja paikallisesti  


Monet juhlavuoden päätapahtumat sijoittuvat syyskuulle. Diakonian viran päivää vietetään 1.9. useimmilla paikkakunnilla. Lähimmäisen päivä 11.9. on lähimmäisyyden, toisen huomioimisen ja arkisen auttamisen juhlaa. Näiden tapahtumien välille sijoittuu diakonian viikko ja lähimmäisen viikko. Ajanjaksolla on runsaasti tapahtumia eri puolilla Suomea. Lähimmäisen viikon teemana on Yhdessä elämisen taito (conviviality). Tapahtumia on koottu juhlavuoden sivuille

Juhlavihkimys Lahdessa on 11.9. Lahden diakonialaitos jatkaa Viipurin diakonissalaitoksen perintöä. Juhlavihkimyksessä vihitään diakoniatyöntekijöitä Mikkelin hiippakunnan seurakuntien työhön. Lahden seurakuntayhtymä striimaa tapahtuman.

Kirkon diakonian päivät järjestetään Helsingissä 15.−17.9. Torstai ja perjantai ovat suunnattu ammattilaisille, lauantai on avoin kaikille diakoniasta kiinnostuneille. Perjantaina 16.9 iltajuhlassa jaetaan kahdelle ansioituneelle työntekijälle kultainen ansiomerkki sekä julkistetaan vuoden diakoniatyöntekijä. 

Juhlavuosi näkyy ja kuuluu lisäksi television ja radion hartausohjelmissa sekä esimerkiksi Kirkko Suomessa -Instagram-tilillä, jossa kuukausittain viikon ajan seurataan diakonian arkea diakoniatyöntekijöiden kertomana. 

Kohonneet elinkustannukset näkyvät diakoniatyössä


Ammatillisesti toteutettu diakoniatyö on kirkon vahvuus. Koulutetut sosionomi-diakonit ja sairaanhoitaja-diakonissat tarjoavat luotettavaa ammattiapua hauraassa elämäntilanteessa oleville ihmisille tiiviissä yhteistyössä kuntien ja järjestöjen toimijoiden kanssa. Kirkon palveluksessa on noin 1300 diakoniatyöntekijää.   
 
Diakoniatyössä keskeistä on oikeudenmukaisuuden, yhdenvertaisuuden ja ihmisarvon puolustaminen. Yhteisöllisyyden ja osallisuuden vahvistamiseen pyritään erilaisilla toimintamuodoilla. Diakoniatyöntekijöiden keskusteluapu selkeyttää elämäntilannetta ja auttaa löytämään tarvittaessa muita avun lähteitä. Joissakin tapauksissa on mahdollista avustaa akuutissa taloustilanteessa. Useimmat seurakunnat antavat ruoka-apua joko elintarvikkeina tai aterioina. Terveyskysymyksissä apu on esimerkiksi neuvontaa ja palveluohjausta. Merkittävästi kohonneet ruoan ja energian kustannukset näkyvät diakoniatyön arjessa. 

Kirkko on vahvistanut diakonista toimintaansa erityisesti koronaepidemian aikana, jotta etenkin haavoittuvimmassa asemassa olevien terveys ja hyvinvointi voidaan turvata. 

Tutkimusten mukaan suomalaisista enemmistö edelleen odottaa, että kirkko olisi näkyvästi mukana kantamassa sosiaalista vastuuta. Kirkon tehtävää ei nähdä yksin hengelliseen toimintaan keskittyvänä, vaan kirkon odotetaan panostavan myös auttamiseen ja hyvinvoinnin edistämiseen. Jokainen kristitty voi toteuttaa diakoniaa arjen lähimmäisyytenä.
 

 

Liedossa juhlitaan sunnuntaina 11.9.

Liedon seurakunnassa vietetään kaikkien yhteistä diakonian juhlavuoden juhlaa sunnuntaina 11.9. Seurakunnan vapaaehtoistyön parissa pakertavia on juhlaan kutsuttu erityisesti ja Auran ja Tarvasjoen kirkkoalueilta on juhlaan mahdollista tulla yhteiskuljetuksella.   

Diakonian juhlavuoden messua vietetään Liedon kirkossa aamukymmenestä alkaen. Juhlamessussa saarnaa diakoni Annika Kivilahti, liturgina on kirkkoherra Risto Leppänen, kanttorina Svetlana Jääskeläinen ja avustajina vapaaehtoisten ja diakoniatyöntekijöiden joukko. 

Yhteinen juhla jatkuu messun jälkeen Liedon seurakuntatalolla sanan, kuvan ja musiikin parissa. 
Kahvitarjoiluina ovat juhlavuoden herkkuina Cecilian sämpylät ja Matildan leivokset, Liedon ja Auran Marttojen valmistamat. 

Liedon seurakunnan koko diakoniatiimi toivottaa kaikki lämpimästi tervetuloa juhlimaan diakoniatyön 150-vuotista taivalta, välittämisen, auttamisen ja lähimmäisenrakkauden työtä!

Lisätietoa juhlasta ja kirkkoalueiden linja-autokuljetuksista diakonissa Anneli Roozbehanilta, p. 040 821 1315, anneli.roozbehan@evl.fi


Lue lisää diakonian juhlavuodesta ja diakonian periaatteista ja suuntaviivoista – siitä, mitä diakonia on.