Uutislistaukseen

Vaatehuoneella vaatteita ja vaatetankojen takana diakoniatyöntekijä seisomassa hymyillen. Diakoniatyöntekijä Katja Laaksonen kiittelee ovensa sulkevan Vaatehuoneen asiakkaita, vaatteiden lahjoittajia ja Yhteisvastuun tukijoita ja kannustaa kierrättämään hyvää edelleen.

Vaatehuoneen ovet sulkeutuvat 

28.6.2022 14.44

Diakonian Vaatehuone sulkee ovensa kesäkuun päättyessä. Syynä on tilan vuokrasopimuksen päättyminen.
Vaatteita kierrättävä Vaatehuone on toiminut diakoniatyön toimitiloissa, Poukamassa, Hyvättyläntiellä sijaitsevassa Palvelukeskuksessa. 

Keväällä 2021 aloittanut Vaatehuone palveli aluksi seurakunnan diakoniatyön asiakkaita. Tämän vuoden alusta Vaatehuoneeseen on voinut kuka tahansa tuoda vaatteita sekä tehdä sieltä hankintoja. 

–    Muutoksen myötä ovat myös esimerkiksi lapsiperheet mukavasti löytäneet tiensä Vaatehuoneeseen, ja tietysti Palvelukeskuksessa sijaitsevaan tilaan on etenkin ikäihmisten ollut helppo tulla, kertoo diakoni Katja Laaksonen.

Avattuaan ovensa kaikille on Vaatehuone palvellut maksutta. Jos asiakas on halunnut antaa tuotteista rahalahjoituksen, se on ohjattu Yhteisvastuu-keräykselle. 
Katja Laaksonen pitää Vaatehuoneen ideologiaa mielekkäänä. Se, että ihmiset auttavat toinen toisiaan on tasavertainen auttamisen tapa. Lisäksi on ekologista, että vaateavustuksia voidaan toteuttaa kierrättämällä.  

Arvokasta on sekin, että toiminta on toteutettu Liedon Kisällikellarin kanssa yhteistyössä. Näin on toisaalta voitu tukea työllistämispalveluja ja toisaalta saatu Vaatehuoneen toteuttamiseen välttämättömiä, arvokkaita lisäkäsiä. 

Vaatehuoneen syntymisen mahdollisti korona-aika. Kokoontumisrajoitusten iskiessä jäi diakonian ryhmätila vaille toimintaa ja antoi vapaat puitteet käynnistää usein haaveiltu vaatepalvelu. Tilan vuokrasopimuksen päättyessä on kuvioita mietittävä jälleen uudelleen.  

Vaatehuoneen ovien sulkeutuminen ei tarkoita, että diakonian vaateavustus tyssää tykkänään. Vaatehankinnoissa avustaminen on diakoniatyön arkea ja sitä voidaan toki tehdä monin eri tavoin. 

Usein seurakunnalle tarjotaan lahjoituksina vaatteita välitettäviksi niitä tarvitseville. Suurien vaatemäärien vastaanottaminen ja varastointi on kuitenkin myös tilakysymys eikä isojen vaate-erien paikallaan seisottaminen ole hyödyksi kellekään. Edelleen pidetään pientä perusvarastoa, jolla voidaan reagoida, kun tulee akuutti vaateavun tarve. Syksyn aikana ratkotaan varastoinnin mahdollisuudet tähän.