Uutislistaukseen

Littoisten kirkkoon veistoksia ja paperiteoksia –

Taiteilijat yhdessä työskentelemässä työhuoneellaan.

Taiteilijat työhuoneellaan. Galleria Kyläkirkon näyttely on Maarit ja Kauko Nissilälle jo 24. yhteisnäyttely. Kuva: Niilas Nissilä.


 Littoisten kirkossa juhlitaan jälleen taidenäyttelyn avajaisia. Matkan varrelta -niminen näyttely tuo kirkkoon Maarit Nissilän veistoksia ja Kauko Nissilän paperi-rautalankateoksia.  Mukana näyttelyssä on teoksia, joiden myyntihinnasta taitelijat lahjoittavat puolet Kirkon Ulkomaanavulle, Ukrainan sodan uhrien auttamiseen. Taitelijapariskunnalle tämä on jo 24. yhteisnäyttely, joskin ensimmäinen kirkossa.  Verkatehtaan miljöössä sijaitseva Littoisten kirkko on vuodesta 2019 pitäen tunnettu myös nykytaidetta esittelevänä Galleria Kyläkirkkona. Matkan varrelta on sen neljäs näyttely. Aina näyttelyn myötä vaihtuu myös kirkon alttaritaulu.        

Vuoropuhelua kirkkotilassa
 

Kirkkotilaa taitelijat luonnehtivat sekä mielenkiintoiseksi että haastavaksi näyttelytilaksi.  


– Täällä teokset ovat osa kirkkotilaa ja siellä tapahtuvaa toimintaa. Teokset käyvät keskinäistä, tarinallista vuoropuhelua, mutta myös, ja toivottavasti, dialogia katsojan kysymysten kanssa. 


Kuvanveistäjä Maarit Nissilän osalta Kyläkirkon näyttely on eräänlainen läpileikkaus hänen 50 vuoden tuotannostaan. Esillä on myös teoksia, jotka eivät aiemmin ole olleet näytteillä. Näkyville tulevat hänen keskeiset teemansa ja sarjatyöskentelyn tapa; aihe tuottaa ideoita uusiin teoksiin. 


Materiaaleista Nissilälle omimman tuntuinen on ilmeikäs, käden jälkeä tarkasti toistava ja kestävä pronssi. 

 

Omaa kokemusta ja "kirjallisia aiheita"


– Figuratiiviset teokseni käsittelevät parisuhdetta, naiseutta, äitiyttä. Vaikka lähtökohta on henkilökohtainen, teosten pelkistetty muotokieli antanee tilaa katsojalle eläytyä eri elämänvaiheisiin omalta kannaltaan, kuvaa Maarit Nissilä. 


Uusimman teosryhmänsä Maarit Nissilä kuvaa käsittelevän “kirjallisia” aiheita. 


– Samalla kun olen tutkinut kirjan kolmiulotteista rakennetta ja sen antamia mahdollisuuksia, olen miettinyt kirjan olemusta. Kautta aikojen kirjaa on käytetty tiedon, taidon ja tarinan levittäjänä, mutta myös valheen ja propagandan välineenä. Kirjoihin on kerätty kestävää viisautta, salattua tietoa ja pahantahtoista panettelua. Kirjoja on vähätelty, kielletty ja jopa poltettu.

Alttariteokseksi kohoaa tyhjä risti


Taiteilijalle harvinaisempi haaste kirkkoon tehtävässä näyttelyssä oli alttariteoksen valmistaminen.  Kuvataiteilija Kauko Nissilä on vastannut tähän haasteeseen toisaalta perinteisellä ristiaiheella – monessa kirkossahan on keskeisellä paikalla ristiinnaulittu Kristus. Kauko Nissilän asetelma on kuitenkin epätyypillisempi ja asettaa katsojalle kysymyksiä.


– Otin lähtökohdaksi tyhjän ristin: Jeesus on otettu ristiltä, jäljellä ovat piikkikruunu ja lannevaate. Mikä merkitys pääsiäisen tapahtumilla on hänen seuraajilleen, mitä ajattelemme Jeesuksen viimeisistä sanoista ristillä: "Se on täytetty."


Kauko Nissilä luonnehtii kuviansa yleensäkin kysymyksiksi ja mahdollisuuksiksi – myös taiteilijalle itselleen – ei valmiiksi vastauksiksi. 


Teosten materiaaliyhdistelmä on kiehtova. Pohjana on paperi. Siihen taitelija lisää rautalankaa ja yksityiskohtia muun muassa puusta. Paperiarkkeja Kauko Nissilä on tehnyt muun muassa puiden nilasta ja heinäkasveista, kielosta, nokkosesta. Japanilaisiin ja nepalilaisiin paperinvalmistustekniikoihin hän tutustui jo 1980-luvulla. 
Kuvien lähtökohta on aina viiva ja siitä lähtevä kynäpiirros. 


– Lopputulosta voisikin kuvailla jopa piirretyksi veistokseksi, kuvailee Kauko Nissilä. Kuviensa aiheet hän summaa tiiviisti: 

– Teosteni aiheet voisin kiteyttää sanoilla: Kuvia iästä ja ikääntymisestä. Luonnosta.

 

Galleria Kyläkirkko | Littoisten kirkko 
Matkan varrelta avajaiset 9.4. klo 17 – vapaa pääsy, lahjoituksen voi tehdä Kirkon Ulkomaanavun Ukraina-hätäapukeräykseen.  
Näyttely avoinna huhti-toukokuussa ja syyskuusta alkaen torstaisin klo 17-19 | sunnuntaisin klo 18-19
kesällä satunnaisesti | aukiolot Facebookissa: Kyläkirkko Littoisissa 
taiteilijat tavattavissa 20.4. | 27.4. | 11.5. | 18.5. klo 17-19

(Pysäköinti Littoisten työväentalon pihalla, Vuorikuja 7.)
 

7.4.2022 09.32