Uutislistaukseen

Seurakuntien hautaustoimen maksuja yhdenmukaistetaan uudella ohjeistuksella   

Piikkiön kirkko ja hautausmaata talvella.

kuva: Janne Sinisalo

 

Kirkon viestintä

Kirkkohallitus on ajantasaistanut hautaustoimen maksujen periaatteista annettua ohjeistusta. Seurakunnat päättävät maksuista itsenäisesti. Ohjeen tavoitteena on maksujen yhdenmukaistaminen seurakunnissa ja parempi kustannusvastaavuus. 

Hautausmaiden ylläpitäminen ja hautaamiseen liittyvien palvelujen tarjoaminen ovat hautaustoimilaissa evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnille ja seurakuntayhtymille osoitettu tehtävä. Valtio rahoittaa tehtävää asiasta annetun lain mukaisella rahoituksella. 

Valtionrahoitus ei kata hautausmaiden ylläpidosta ja hautaamisesta syntyviä kuluja 

Kirkkohallituksen asiasta antamien ohjeiden mukaan maksut tulisi pyrkiä määrittelemään sellaiselle tasolle, että tehtävien kustannukset voidaan kattaa valtionrahoituksella ja maksutuotoilla. Kirkollisverovaroja ei tulisi käyttää hautaustoimen tehtävien hoitamiseen. Valtionrahoitukseen tehtyjen indeksikorotusten jäädytykset ja leikkaukset ovat johtaneet siihen, että voimassa olevien suositusten mukaisilla maksuilla tämä ei ole saavutettavissa. 

”Uuden suosituksen mukaan maksuina tulisi periä neljännes hautausmaan ylläpidon todellisista kustannuksista, hautaamiseen liittyvistä palveluista puolet. Suosituksen mukainen maksutaso on monissa seurakunnissa jo käytössä eikä edellytä niissä toimenpiteitä. Jos maksuja korotetaan suosituksen mukaiselle tasolle sellaisissa seurakunnissa, joissa maksut ovat vain nimelliset, kirkollisveroprosenttia voidaan vastaavasti laskea,” maankäyttöpäällikkö Harri Palo tiivistää.  

Kirkkohallitus on täsmentänyt ohjeistusta siten, että hautaustoimen eri tehtävistä perittävät maksut voidaan aiempaa tarkemmin perustaa tehtävien omakustannushintoihin. Ohje perustuu vuoden 2025 alusta käyttöön otettavaan hautaustoimen uuteen tehtäväaluejakoon ja kustannusten kohdentamisesta annettuihin uudistettuihin ohjeisiin. Lisäksi ohjeessa kerrataan maksujen määräämistä koskevat reunaehdot ja esitetään kootusti toimintatapoja koskevia suosituksia tavoitteena yhtenäistää käytäntöjä seurakunnissa.

2024-03-13 09:44:44.0