Uutislistaukseen

Helena Vaari suunnittelee tekstiilit kirkkoon — ja tekee neulanpiston teologiaa

Helena Vaari seisoo Pyhtään Pyhän Henrikin kirkon alttarin ääressä ja alttarilla on hänen suunnittelemansa ...

Liedon kirkon uudet kirkkotekstiilit tekee tekstiilitaitelija Helena Vaari. Kuvassa Vaari ja Pyhtään Pyhän Henrikin kirkon alttaritekstiili, eli antependium. kuva: Juha Tanhua.

Liedon kirkon sisätilojen ja kalusteiden uudistuessa on uusittava myös kirkkotekstiilit. Suunnittelijaksi on valittu tekstiilitaiteilija, käsityömestari Helena Vaari


Kirkkotekstiilisuunnittelussa syntyy uniikkeja taideteoksia uniikkiin kirkkotilaan. Väreillään, symboliikallaan ja luonteellaan tekstiilien on liityttävä tilaan. Ne ovat osa arkkitehtuurin ja tilan toiminnan vuoropuhelua. 

— Pohdin työssäni aina vuoropuhelua, kohtaamista ja kosketusta, kuvaa Vaari. 

Alttarilla olevat kirkkotekstiilit ovat kirkossa kaikkein pyhimmässä paikassa, ja Vaari kokeekin tekstiileillä tehtävän myös teologiaa. Hän haluaa kirkkotekstiileillä kertoa sanomaa kaikille ihmisille, niillekin, jotka eivät ole symboliikan asiantuntijoita. 

— Toivon, että tekstiilit omalla tavallaan antaisivat henkistä voimavaraa seurakuntalaisille ja kertoisivat kirkkovuoden sanomaa kuvioillaan ja estetiikallaan – kuin rukouksena. 
Vaari kuvaa työtään neulanpiston teologiaksi: suuri ilosanoma kulkee kankaiden läpi pieninä neulanpistoina ja tulee näkyväksi.
Kirkkovuoden kulun ja kristinuskon symboliikan lisäksi Vaari etsii ideoita suunnitteluun Liedon kirkon arkkitehtuurista sekä paikallisesta alueen historiasta ja luonnosta. 

Mitä lietolaista historiaa tai luonnonkauneutta kirkon tekstiileissä voisi kuvata?  Välitämme ajatuksia suunnitteluun – laita viesti: outi.tukia-takala@evl.fi

 

Maalausta ompelukoneella 


Vaarin tavaramerkki on maalauksellinen kirjontatekniikka. Historiaan peilatenkin tekniikka on Liedon kirkkoon istuva: Keskiajalla kirkkotekstiilit olivat usein toteutettu käsin applikaatio- ja kirjontatekniikoilla. Vaarin valmistustekniikka pohjautuu tähän perinteeseen. Siinä yhdistyvät applikaatio ja konekirjonta. 

Teokset ovat taidekäsityötä, jokainen tikki on erilainen. 


— Neula on siveltimeni, kankaat ja langat värejäni. Maalaan ompelukoneella. Yksityiskohdat syntyvät langan viivoista, elämänlangoista, jotka risteilevät ja kohtaavat toisensa, kuten ihmisten tiet kohtaavat elämässä ja kirkossa.

Aiemmin Vaari on tehnyt kirkkotekstiilit neljään keskiaikaiseen kirkkoon. 


– Mielenkiintoista on olla Liedossa mukana uudistamassa kirkkotilaa monikäyttöiseksi, sanoo Vaari. Keskiaikaiset kirkot ovat hänen sydäntään lähellä. Vuosisataisen jatkumon ja pyhän läsnäolon läpi sukupolvien voi niissä tuntea sykähdyttävällä tavalla.  


– Keskiaikaisessa kirkossa voi yhä aistia, miten ihmiset ovat siellä läpi aikojen rukoilleet, miettii Vaari. 

 

Neula on siveltimeni, kankaat ja langat värejäni. Maalaan ompelukoneella.

 

Ekologista taidetta 


Kirkkotekstiilejä kokeneen suunnittelijan käsien kautta on valmistunut yli 30 vuoden aikana kaikkiaan lähes 300. Ne ovat kaikki yhä käytössä. Ekologisuus, ergonomisuus ja helppo huollettavuus ovat estetiikan ohella Vaarille tinkimättömiä periaatteita. 


Vaarin käyttämä maalauksellinen kirjontatekniikka tekee tekstiileistä erittäin kestäviä. Kirjontapinnoista on myös helppo putsata kotikonstein, hellästi ja ympäristöystävällisesti esimerkiksi kirkkotekstiileissä tavanomaiset steariini- ja punaviinitahrat.  


Tekstiilien kestävyys, käytettävyys ja hoito olivat keskeisiä kriteerejä suunnittelijaa valittaessa. Tarjous suunnittelusta ja valmistuksesta pyydettiin myös kahdelta muulta tekstiilitaiteilijalta. Uusien kirkkotekstiilien kustannukset sisältyvät Liedon kirkon peruskorjauksen kustannuksiin.


Suunniteltaviin tekstiileihin kuuluvat sekä kirkon kalusteissa käytettävät tekstiilit että liturgiset vaatteet. Nämä tehdään värisarjoittain, sillä kirkkovuoden ajankohdan mukaan käytössä ovat eri värit: valkoinen, vihreä, punainen, violetti ja musta. Tarkoitus on, että uusien kirkkotekstiilien valkoinen väri otetaan käyttöön adventtina 2021, samaan aikaan kirkon peruskorjattujen sisätilojen kanssa. 

 

2021-04-09 13:13:00.0