Uutislistaukseen

Kirkon penkki yksityiskodissa ja penkillä puolittaisessa makuuasennossa ihminen jonka kasvoja ei näy. Jo monessa kodissa keskeisen paikan saaneet kirkon penkit on nyt palautettava seurakunnalle.

Huutokaupalla myydyt kirkon penkit palautettava

1.4.2021 08.51

Erityisviranomainen on tuoreimmassa lausunnossaan päätynyt siihen, että Liedon kirkosta laittomasti marraskuussa 2020 huutokaupalla myydyt 1970-luvun puupenkit on pikimmiten palautettava takaisin kirkkoon. Penkkien palautusvaateen taustalla ovat arkkitehtoniset syyt. (Erillisasetus 01/04/1997)

Liedon kirkkoon 1970-luvulla rakennetut puupenkit ovat tilakuvallisesti omaleimaisia. Yksinkertaisella muotokielellä ne ilmentävät oman aikakautensa seurakuntalaisten ryhdikästä istuma-asentoa ja penkkijärjestystä. Istuma-asennon ryhdikkyydellä ja penkkijärjestyksen selkeydellä on lausunnon mukaan laajakantoisemmat seuraukset, mitä seurakunta on huutokauppaa järjestäessään ymmärtänyt. 

Selvitysten mukaan nimittäin juuri penkkijärjestyksen ryhdikkyydellä seurakunta onnistui torjumaan aikansa vapaamielisyyttä ja epäjärjestystä yhteiskunnassa. Penkkien ryhdikäs muotokieli esti muun muassa hippiliikkeen murtautumisen kirkon elämään. Penkkien palauttamisen ja uudelleen asentamisen katsotaan muodostavan turhan nuorekkaaksi käyneelle Liedon seurakunnalle menestystekijät ja esikuvallisen asennoitumisen myös 2020-luvun seurakuntaelämää rakennettaessa.

Seurakunta pahoittelee Liedon kirkon peruskorjaushankkeessa ilmaantunutta yllätyskäännettä. 

Taloustoimisto on sitoutunut korvaamaan asianosaisille täysmääräisesti huudetuista penkeistä aiheutuneet kustannukset. Lisäksi seurakunta helpottaa palautusoperaatiota lainaamalla ilmaiseksi seurakunnan peräkärryjä. Kirkkoherra päivystää pääsiäisen ajan kirkon parkkipaikalla ja jakaa koronaturvallisesti peräkärryvuoroja seurakuntalaisille.  Suntio on jo järjestänyt kellotapuliin tilat penkkien säilytykseen. Mikäli kellotapuli käy ahtaaksi, seurakunnalle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin rakentaa penkeille laajennusosa kellotapulin yhteyteen. Lisätiedot:
kirkkoherra Risto Leppänen,  p. 050 326 9001