Uutislistaukseen

Kirkonkellot vaikenevat pariksi viikoksi

7.10.2020 13.37

Liedon kirkon kellot ovat toistaiseksi poissa käytöstä. Syynä kellojen käyttökatkoon on se, että kirkon kellotapuliin asennetaan parhaillaan uutta soittojärjestelmää. Työt alkoivat tiistaina 6.10. ja työtä tehdään arviolta parin viikon ajan. Tänä aikana ei kelloja voi siis soittaa lainkaan. 

Asennustöiden valmistutta saadaan kellot jälleen käyttöön, vaikka Liedon kirkko marraskuun alusta sulkeutuukin peruskorjausta varten, ja kirkonkelloja voidaan soittaa myös remontin aikana. Nykyinen kirkonkellojensoittoautomaatti on iäkäs ja perustuu langalliseen tekniikkaan. Lisäksi ohjausyksikkö on kirkon sakastissa, joten kirkon sisäremontin alkaessa se ei olisi käytettävissä. Myöskäään nykyiseen luukkujen avausautomatiikkaan ei ole enää saatavilla varaosia.

Soittojärjestelmän uusimisen toteuttaa jyväskyläläinen Suveko Oy. Uusi järjestelmä sisältää kellojensoiton ohjausjärjestelmän etäyhteyksineen ja lisäksi kosketusnäyttöpaneelilla, jossa myös etäyhteys. Jatkossa kellojen soittoa voidaan siis säädellä esimerkiksi tietokoneella ja älypuhelimella. Töiden yhteydessä uusitaan myös luukkujenaukaisujärjestelmä sekä kellojen heilutus ja läppäysjärjestelmä. Kirkkoneuvosto hyväksyi kokouksessaan 17.9.2020 näistä töistä tehdyt tarjoukset.