Uutislistaukseen

Seurakunnan toiminta poikkeusoloissa

16.3.2020 22.04

muokattu 17.3. klo 18:40: korjattu Palvelevan puhelimen aika

Suomen hallitus linjasi 16. maaliskuuta 2020 lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Linjattujen toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta. Linjaukset ovat voimassa 13. huhtikuuta 2020 asti. Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot.Linkki avautuu uudessa välilehdessä  Hallitus antaa valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnalle tiistaina 17. maaliskuuta 2020.   

Hallitus on päättänyt rajoittaa julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön. Tarpeetonta oleskelua yleisillä paikoilla suositellaan välttämään. Hallitus velvoittaa yli 70-vuotiaita pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan.  

Tästä johtuen myös Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat ovat antaneet seurakunnille ohjeetLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Hallituksen linjausten ja piispojen ohjeistuksen mukainen seurakunnan toiminta poikkeusoloissa tarkoittaa, että seurakunnan toiminta supistuu kirkollisten toimitusten sekä jumalanpalvelusten toteuttamiseen, ja nekin tietyin rajoituksin.  Poikkeusoloissa Liedon seurakunnassa toimitetaan hautaan siunaamiset (ilman muistotilaisuutta), kasteet sekä avioliittoon vihkimiset siten,  että tilaisuuksissa saa osallistujia olla enintään kymmenen. Lisäksi hautaan siunaamiset suositellaan toimitettaviksi ulkona.  

Jumalanpalvelus pidetään vain seurakunnan pääkirkossa, Liedon kirkossa, ja siihen osallistuvat vain sen toimittava pappi tai muu työntekijä sekä kanttori. Tämä jumalanpalvelus toimitetaan sunnuntaisin klo 10 ja se lähetetään suorana YouTube-kanavalla Liedon seurakunta, josta se on katsottavissa myös suoralähetyksen jälkeen. Mitään muuta seurakunnan kokoavaa toimintaa ei toteuteta.   

Vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä, hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa ovat nyt kokonaan kielletty valtiovallan toimesta, joskin seurakunta oli jo aiemmin riskiryhmien suojelemiseksi linjannut, etteivät työntekijät näitä vierailuja tee.    

Seurakunnassa varaudutaan paikallisesti ja valtakunnallisesti merkittävän tuen tarpeeseen, muun muassa siihen, että erillisellä määräyksellä diakoniatyöntekijät saatetaan tarvita kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelukseen tai vähintään yhteistyöhön näiden kanssa.  

Työntekijät tekevät etätyötä ja tarpeelliset työntekijöiden kokoukset pidetään verkossa etäkokouksina. Sisäiset hallinnon ja työntekijöiden kokoukset ja yhteiset työskentelyt on peruttu. Näinkin noudatetaan paitsi valtiovallan kieltoa yli kymmenen henkilön kokoontumisiin myös suositusta välttää tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.

Työntekijöihin saa yhteyden puhelimitse ja sähköpostitse, mikäli esimerkiksi keskusteluapu on tarpeen: työntekijöiden yhteystiedot verkkosivuilla.
Viestiä voi laittaa myös sosiaalisen median kanavien kautta Facebookissa ja Instagramissa: @liedonseurakunta 

Lisäksi seurakunnan diakoniatyöntekijät ovat tavoitettavissa keskustelua ja muuta apua varten arkisin klo 12–15 päivystyspuhelinnumerosta 050 3548 203. 

Liedon kirkkoherranvirasto palvelee arkisin klo 9–13 puhelimitse ja sähköpostitse, p. 050 413 7108, sähköposti: liedon.khranvirasto@evl.fi

Kirkon valtatakunnallinen Palveleva puhelin päivystää iltaisin klo 18–24 numerossa 0400 221 180. Kirkon keskusteluavun kaikki palvelut löytyvät keskusteluapua.fi-verkkosivulta.  

Poikkeusolojen toteaminen ja niihin liittyvien rajoitusten määritteleminen edellyttää Kirkkohallitukselta ja tuomiokapituleilta toimenpiteitä.  Seurakunnat saavat huomenna 17.3.2020 lisäohjeita poikkeusoloihin siirtymisestä.