Uutislistaukseen

Neljäskymmenes Liedon motoristikirkko oli sateen juhlaa 

yleisnäkymä

kuva: Antti Partanen / Kaftor

Liedossa vietettiin tänään motoristikirkkoa. Kaksi vuotta koronarajoitusten takia väliin jäänyt Liedon motoristikirkko toteutui nyt neljännenkymmenennen kerran. Ulkoilmajumalanpalveluksen sää oli kolean sateinen. Vaikka keli varmasti vaikutti osallistumisintoon, juhlavuoden messua sade ei vesittänyt. 


Musiikkiesiintyjinä kuultiin Ida-Elinaa, pop-kantelettareksikin kutsutta laulajaa, lauluntekijää ja kanteleen soittajaa, jonka taidokas musiikki liikkuu laajalaisesti tyylilajista toiseen. Messun päätteeksi soi Ida Elinan ja kanteleen johdolla yhteinen Suvivirsi.  

Liedon, ja koko Suomen, ensimmäinen motoristikirkko pidettiin vuonna 1981. Tapahtumamallin toi Saksan Liedon silloinen kirkkoherra, rovasti Erkki Marttinen. Tämän päivän messuun hän osallistui itse suomentamansa Motoristin psalmin lukijana ja toi terveiset yli neljänkymmenen vuoden takaa.  Augsburgissa drive-in-messuun osallistunut Marttinen vaikuttui tuolloin paitsi itse tapahtumasta myös Motoristin psalmin tekstistä, herkästä nuoren ihmisen tuntoja kuvaavasta, koskettavasta rukouksesta. 


Hyvää matkaa maantiellä, elämäntiellä ja taivastiellä


Motoristikirkon saarnassa piispa Mari Leppänen puhui kolmesta tiestä, maantiestä, elämäntiestä ja taivastiestä.   
Monin eri tavoin välttämättömät maantiet toivat tänään motoristit yhteen Liedon motoristikirkkoon, neljännenkymmenennen kerran. Aurajoen kulttuurimaisemassa, Hämeen Härkätien varrella tiellä liikkuvia kutsuva motoristikirkko jatkaa keskiajalla alkanutta pyhiinvaellustraditiota. 


Maantien lisäksi kuljetaan elämäntietä, ainutkertaista taivalta, joka on suuri lahja. Niin maantiellä kuin elämäntiellä tarvitaan taukopaikkoja. Pysähdyspaikat ja matkakumppanit ovat tarpeen erityisesti kun elämäntie uuvuttaa ja on suostuttava rajallisuuteen ja keskeneräisyyteen. 

– Onhan elämäntiellä lupa väsyä, särkyä, kysyä apua, hidastaa vauhtia ja levähtää? kysyi piispa Leppänen. 

Piispa muistutti kaikkien tarvitsemasta huolenpidosta ja rakkaudesta ja käänsi katseen erityisesti nuoriin. 

– Nuoret tarvitsevat elämäntiellään luottamusta tulevaan, sekä lähelleen turvallisia aikuisia.  Mitä vaikeammaksi elämä käy, sitä tärkeämpää on huolehtia yhteisestä hyvästä, rakentaa yhteistä tietä, pitää kaikki mukana. Yhä turvattomammassa maailmassa tarvitaan yhteisen elämäntien rakentajia.

Yhteisvastuu on Liedon motoristikirkon perinteinen kolehtikohde, ja tänä vuonna keräyksellä tuetaan juuri lapsia ja nuoria, jotka ovat kärsineet koronasta ja joilla Ukrainan sodan herättämä huoli kasvattaa henkistä kuormaa entisestään. 


Piispa Leppäsen puhe tiivistyi näkyvän maantien ja elämäntien vierellä kulkevaan taivastiehen ja kaipaukseen. Taivastie aukeaa ihmiselle, joka kaipaa. Joka kysyy, tässäkö on kaikki, mitä on. 


– Elämän matkalla moni meistä kaipaa omia voimia suurempia voimia. Jumalan edessä riittää arka uskallus ja sielun hiljainen avunpyyntö, se minkä lietolaiset ripustavat kirkon kuusiaitaan vuosi toisensa perään: ”Herra, tahdon ajaa oikeaa tietä.” Tämän pyynnön Jumala kuulee, niin kuin muuta ääntä ei maailmassa olisikaan, sanoi piispa Leppänen ja toivotti lopuksi hyvää matkaa, maantiellä, elämäntiellä ja taivastiellä. 

Lue tästä piispa Mari Leppäsen saarna kokonaisuudessaan. 


Tänä vuonna ei paraatiajoa


Moottoripyöriä oli tiensä Lietoon löytänyt 120. Se on vähänlaisesti verrattuna aiempiin viimeisimpiin motoristikirkkoihin, joissa moottoripyörien määrä on vaihdellut tuhannen molemmin puolin. Kaikkiaan osallistujia tapahtumassa oli noin neljäsataa. 

– Koleiden kevätkelien lisäksi osallistujamäärää saattoi verottaa poikkeukselliset järjestelyt, arvioi kirkkoherra Risto Leppänen
Tänä vuonna jätetiin pois perinteisesti motoristikirkkoa on edeltänyt moottoripyörien yhteinen kokoontuminen ja ajo kulkueena Turusta Lietoon. Taustalla vaikutti korona. Tapahtuman valmistelut tehtiin tavanomaista huomattavasti kireämmällä aikataululla ja pitkälti myös vielä epävarmoina siitä, salliiko koronatilanne toteuttamisen. 


– Tässä tilanteessa oli perustellumpaa keskittyä vain itse messuun eikä järjestää kahta isohkoa tapahtumaa.  Yhteistä paraatia ei kuitenkaan ole lopullisesti hyllytetty. Ensi vuonna arvioidaan tilanne jälleen uudelleen, ja motoristikirkkoperinne saa elää, toteaa Risto Leppänen. 


Motoristikirkko on monien vapaaehtoisten kanssa yhdessä järjestettävä tapahtuma. Tänä vuonna yhteistyökumppaneina ovat muun muassa Liedon kunta, Lieto MC 2000, Turun Moottoripyöräilijät, Liedon Eränkävijät, Liedon Parma, Autoliitto sekä Liedon Säästöpankki.

Messun kuvatunnelmia Facebookissa. 

7.5.2022 17.41